Tags

, , , , , ,

Hogy pontosan miért sakk a játék neve, erre még nem sikerült rájönnöm, de talán nem is ez a lényeg. Még augusztus elején rendeltem meg egy külföldi weboldalról a játékot, és pont megérkezett a tanévkezdésre, aminek nagyon örültem. Persze itthon is lehet kapni (webáruházakban már láttam), de jóval drágábban, mint külföldön (még a szállítással együtt is olcsóbb volt). Számomra az ár fontos szempont, hiszen a legtöbb fejlesztő eszközt magam szerzem be.

Ezt a fából készült játékot 2-6 játékos számára tervezték, három éves kortól, és ez valóban igaz, mert a hetedikes tanítványaimnak is “bejött”.

A játék alapelve igen egyszerű. Behelyezzük véletlenszerűen a fa rudacskákat a fa korongon lévő lyukakba, a színes oldalával lefelé. Dobunk a kockával, és amilyen színt dobtunk, azt a színt kell keresnünk. Mindenki csak egy figurát emelhet fel, nézhet meg. Ha nem sikerült eltalálni a színt, visszahelyezzük a bábut (ugyanarra a helyre), és a következő játékos dobhat. A fiúk hamar rájöttek, hogy úgy a jó játszani, ha megpróbálják megjegyezni az összes rudacska színét, sőt még azt is igyekeztek fejben tartani, hogy melyik színből, mennyi “ment már ki”! A győztes az, akinek a legtöbb összegyűjtött figurája van. Remek, szórakoztató tevékenység, továbbá kiváló fejlesztő eszköz a gyerekek számára. Fejleszti a memóriát, a logikai gondolkodást, figyelmet, és még a finommotorikát is.

A játéknak többféle játszási módja lehetséges, mint ahogy a legtöbb memória játéknak. Természetesen mi magunk is kitalálhatunk szabályokat, játékmódokat hozzá. Mi most még a hagyományos párkeresőt játszottuk.

A hagyományos párkereső az egyik legjobb memóriafejlesztő. A párkereső játékoknak létezik olyan változata, amelyet már az egész kicsikkel lehet játszani. Ezek pozitívuma, hogy nem csak a memóriát, de különféle más készségeket is fejlesztenek. A párkereső memóriajáték például képes akár megtanítani arra is, hogy megkülönböztessük a színeket és a formákat, tehát fejleszti a felismerő és a megkülönböztető képességünket, de türelemre és koncentrációra is tanít. A kicsi gyerekekkel addig érdemes a memóriajátékot játszani, amíg élvezik és nem kezdik el unni, amíg nem lesznek türelmetlenek a játéktól. A nagyobbakat már egyedül is le lehet ültetni, hogy párkeresőt játszanak, hiszen az kiválóan fejleszti a memóriát, mi például a Solo, Uno kártyákkal szoktunk így játszani.

A memóriafejlesztő játékok optimális játékok már iskolás kor előtt is, hiszen képes felkészíteni az agyat arra, hogy több információt befogadjon, illetve, hogy megjegyezze azokat. A memóriafejlesztő játék segít, hogy koncentráltan, odafigyelve akár több ideig is tudjunk egy dologra figyelni. Ez nagyon fontos például a hiperaktív gyerekeknél.

Ami elsőre megfogott a kicsomagolás után, hogy valóban minőségi fából készült, és így még azt is elhiszem, hogy a festék is környezetbarát rajta. Szép sima, lekerekített a felülete, ezért valóban használható játék a fiatalabb korosztály számára is. Azért arra érdemes odafigyelni, hogy a kisebb gyerekek felügyelettel játsszák, és ne vegyék a szájukba, az esetleges lenyelés miatt.

Élvezetes játékot kívánok mindenkinek!