Tags

, , , ,

Március hónapban a Robotcsámborgás programnak köszönhetően nálunk időzött egy BeeBot (programozható robotméhecske, mely fejleszti az algoritmikus gondolkodást, síkbeli tájékozódást, irányok tanulását…). Sok érdekes dolgot csináltunk vele. A fiúknak nagyon tetszett, hogy a méhecske ügyesen végrehajtja azokat az utasításokat, melyeket ők programoznak bele a hátán lévő gombok segítségével. “Röptettük” a méhecskét környezetismeret, olvasás-írás, társadalomismeret órákon.

Közben lehetőség nyílott arra, hogy a gyerekekkel egy rövid filmmel pályázzunk arra, hogy egy cégtől adományként kapjunk egy robotméhecskét. A fiúk megszavazták, hogy pályázzunk, de akkor már tovább kellett röptetnünk a méhecskét egy másik iskolába, ahol már nagyon várták őt a kisdiákok! Ekkor jött az ötlet, ha nincs robotunk, pótoljuk valahogyan! Így mindegyik fiúnak lett saját méhecskéje. Nem kellett hozzá más csak pár sárga pet-palackos kupak és fekete alkoholos filctoll, és máris készen állt a Flotta!

Így már a saját, A/4-es pályáikon tudtak a gyerekek különböző feladatokat elvégezni. Bizony nem egyszerű sokszor kideríteni, hogy melyik is a jobb és bal oldalunk! A pályákat magam szerkesztettem és készítettem el a tanórákra, a különböző anyagrészeknek megfelelően (tisztálkodás, Március 15., állatkert).

Így már a pályázati filmünket is el tudtuk készíteni, amit feltöltöttem a Robotcsámborgás csoportba.

Aztán még a tavaszi szünet előtt jött a jó hír, hogy nyertünk a videónkkal! Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy pontosan nem is a méhecskét kapjuk meg adományban, hanem az adományozó LogMeIn cégtől a rá való ötvenezer Forintot! Ezért úgy döntöttem, hogy a BeeBot nagyobb testvérét, egy BlueBot-ot vásárolunk meg.

Ezt az aranyos kis jószágot Fári János tanár úr (Katona József Gimnázium, Kecskemét), a Robotcsámborgás program megálmodója és életre hívója, és két gimnazista tanítványa, Balázs Lívi és Váradi Tamás “hozták el” és adták át nekünk, sok más érdekes hangszer, robot társaságában. Az átadó ünnepségre és foglalkozásra meghívtuk óvodásainkat is, akik egy kedves tavaszi műsorral készültek az alkalomra. Fantasztikus délelőttöt töltöttünk együtt, amit a diákjaim nagyon élveztek. Kipróbálhatták a többi robotméhecskét is, a robotegérkét, a Makey Makey zeneszerkentyűt, amivel egy banánnal vagy retekkel is zenélni lehet!

A foglalkozás végére tartogattunk még egy meglepetést. Az adományozó LogMeIn cég dolgozóitól a gyerekek kaptak egy-egy napszemüveget is, aminek reményeink szerint hamarosan hasznát is veszik!

Köszönjük a LogMeIn cég vezetőjének, Michael Zwecker úrnak, a BlueBot méhecskét és a napszemüvegeket! Fári Jánosnak (és tanítványainak: Balázs Lívinek és Váradi Tamásnak) ezt a fantasztikus délelőttöt, a Robotcsámborgást és a pályázati lehetőséget. Tanítványaimnak a kíváncsiságot, tanulni vágyást, asszisztensemnek a sok-sok segítséget!

A rendezvény fotóit Fehér Péter készítette.

Advertisements